Kategorier
agil organisation Innovationer

Outsourcingens tid är förbi

Sandy Munro och Cory Steuben diskuterar vad de såg på Tesla Investor Day in Austin, 2023.

När jag började arbeta på min första anställning i ett stort industriföretag i början på 1980-talet fanns en stark trend att outsourca allt möjligt. Till en del var detta rimligt, då företaget hade gjort allt från att laga mat för de anställda till att städa. Det fanns andra som kan detta mycket bättre. Men i denna iver att utlokalisera åkte en massa saker med som rimligen borde stannat i huset. Företaget tillverkar då som nu produkter i stora volymer att det kan betraktas som en processindustri. Alltså måste företaget vara bra på att utveckla sina processer, vid sidan av produkterna. Denna kunskap går inte att outsourca utan att detta får stora interna negativa konsekvenser. Det kanske inte syns i det korta perspektivet, men på sikt kommer det avspegla i resultatet.

Kategorier
Portföljledning

Agenda för pulsmöte i portföljteamet

Agenda för portföljpulsmöten

Portföljteamets pulsmöten utgör navet i en nätverksorganisation med Parmatur Puls. Det är portföljteamet som genom sitt arbete formar och driver företagets strategi, från formulering till förverkligande.

Portföljteamet består av hela eller delar av ledningsgruppen, ofta VD, utvecklingschef, marknadschef, produktionschef och controller. I en större koncern utgör de ledningen för ett dotterbolag eller affärsområde.

Det är portföljteamets förmåga att förverkliga sin strategi som bestämmer tempot i utvecklingsarbetet. Det är genom pulsmötena som portföljteamet driver sitt eget arbete framåt och samtidigt initierar projekt och andra investeringar som använder verksamhetens resurser.

Så hur går ett portföljpulsmöte till?

Kategorier
Projektledning

Agenda för pulsmöten

Agenda för pulsmöten

Pulsmöten är ett stå-upp-möten framför en pulstavla som genomförs på 5-20 minuter. Syftet är dels att tillämpa daglig styrning (eller visuell styrning), dels att ta hand om uppkomna problem. Pulsmöten har blivit populära i all slags verksamhet. Men hur gör man ett pulsmöte?

Läs också om agenda för portföljpulsmöten.

Kategorier
Cyber Pulse Board

FlagFrog appen i MS Teams

Som vi berättat tidigare så har FlatFrog en app som skapar en digital whiteboard på en persondator eller pekskärm, något som öppnar för ett hybridarbetssätt för pulsmöten med Parmatur Puls.

Kategorier
Innovationer

Disruptiv teknik är på väg att ställa om elsystemet

Ingen kan ha missat larmrapporterna om global uppvärmning med kraven på att politiker ska vidta åtgärder och västvärlden betala. Inte heller kan någon ha missat att det finns en högljudd opposition. Parallellt finns dock ett helt annat sätt att se på problemet som har mycket stor påverkan på alla teknikföretag. Med disruptiv teknik är lösningen inte en uppoffring, det är frågan om att investera för att tjäna pengar och skapa välfärd.

Kategorier
agil organisation Innovationer Portföljledning produktledning

Vad det är som gör Tesla så framgångsrikt?

Vi har nu nått den punkt när elbilar gått från en nisch produkt till något som nästan alla vill ha. Andelen elbilar av den totala försäljningen är nu 8 % och andelen fördubblas med jämna mellanrum. Nästa dubbling blir 16 % om ett eller två år, därefter följer 32 % något år senare.

Kategorier
agil organisation

En organisationsmodell för nätverk

Sedan funktionsorganisationen (ibland kallad linjeorganisationen) utvecklades under andra halvan av 1800-talet, har olika varianter sett dagens ljus. Vad alla har gemensamt är att de skapar en struktur i verksamheten baserat på en hierarki, där en chef eller medarbetare är underställd en annan chef, och där information och beslutsfattande förväntas gå via dessa relationer. Redan på 1930-talet konstaterade organisationsforskare att mycket av den dagliga kommunikationen i en verksamhet sker mellan medarbetarna, och inte via den formella linjen. Detta betyder att information och dagligt beslutsfattande inte följer den definierade hierarkiska strukturen, utan följer behov och lösning.

Kategorier
agil organisation

Strategi och Återkoppling

Förbättra det strategiska arbetet med Puls

I den här artikeln ska jag diskutera vad strategiskt arbete är, varför chefer ska lägga en stor del av sin tid på strategiarbete och slutligen ska jag visa hur Puls kan bidra i detta arbete.

Kategorier
agil organisation

Från linjeorganisation till pulsnätverk

Idén att strukturera en verksamhet som en linjeorganisation föddes under andra halvan av 1800-talet. Linjeorganisationen skapar en grundläggande struktur, men den har flera nackdelar. Indelningen i funktioner leder till ett ”vi och dom” tänkande, bilden visar inte hur chefer och medarbetare faktiskt arbetar och tar beslut, och den speglar inte dagens teambaserade arbetssätt där beslut tas i grupp. Dessa nackdelar leder till att det vid sidan av den formella linjeorganisationen uppstår ett informellt nätverk. För att få kontroll över den informella arbetsorganisationen skapas regler, vilket ofta leder till en omfattande byråkrati.

Parmatur har en annan lösning. Vi har uppfunnit en formell nätverksorganisation som ger stöd för det team- och nätverksbaserade arbetssätt som kännetecknar dagens arbetsplatser.

Kategorier
Arbetsmiljö

Organisatorisk och social arbetsmiljö i Puls

Stress, mobbing och konflikter är inga framgångsfaktorer. Ändå förekommer de överallt på arbetsplatser i större eller mindre omfattning. Som chef eller projektledare kan det kännas som en övermäktig uppgift att hantera dessa utmaningar på ett bra sätt. Men det är avgörande för hur väl verksamheten kommer att prestera, och är därmed också ett mått på hur väl du som chef klarar ditt jobb.
Om företaget har valt att organisera sin verksamhet med Parmatur Puls, så finns en rad inbyggda metoder och verktyg som bidrar till att uppmärksamma och hantera arbetsmiljöproblem. Här är några tips.

Kategorier
Cyber Pulse Board

Bättre funktioner i FlatFrog Board för laptop

Behovet av att kunna arbeta effektivt på distans har under pandemin ökat mångfalt. Många sitter idag fast på ändlösa Zoom eller MS Teams möten där mycket lite värdeskapande arbete blir gjort. Nu finns en lösning.

Kategorier
Portföljledning Projektledning

Få mer gjort i projekten

Det går att få flera gånger mer arbete gjort på en vecka än vad ett typiskt projekt idag åstadkommer. I en del fall går det att öka utväxlingen 10 gånger. Den goda nyheten är att alla kan få betydligt mer gjort, ofta med mindre stress. Den dåliga nyheten är att det är relativt enkelt, ni behöver bara tänka på er verksamhet på ett nytt sätt.