Kategorier
Innovationer Portföljledning Projektledning

Vanliga frågor om Puls

Jag har i detta inlägg sammanställt några vanliga frågor och svar om Puls.

Fråga (F): Vad betyder Puls?

Svar (S): Puls betyder hjärtrytm och kommer från de dagliga pulsmötena. Parmatur Puls är utvecklad av Parmatur.

F: Vad är skillnaden mellan Scrum och Parmatur Puls?

S: Scrum är en modell för att göra ett projekt agilt. Puls är en modell för att göra ett helt företag agilt inom strategi och utveckling.

F: Hur fungerar Puls?

S: Puls är en agil organisationsmodell som utgår från möten mellan människor. Beslutsstrukturen är ett nätverk av pulsmöten varigenom företagets leds. Detta ger hög bandbredd i beslutsarbetet.

F: Behöver vi verkligen ha dagliga pulsmöten?

S: Tempot i ert företag bestäms av hur ofta ni har pulsmöten. Det finns exempel på projekt som haft pulsmöten varannan timme för att korta utvecklingstiden under kritiska faser.

F: Varför har man ett pulsrum?

S: Pulsrummet är en gemensam mötesplats för ledning och medarbetare där information och beslut visualiseras och delas i högt tempo. Den traditionella mötesstrukturen i ett företag har för lågt tempo för att kunna hantera strategi och utveckling.

F: Vi har utveckling på många ställen runt om i världen, hur fungerar det ihop med Puls?

S: Ni sätter upp ett pulsrum på varje ställe och länkar dessa med t.ex. MS Teams och FlatFrog Boards. Det kommer vara en komination av fysiska och digitala pulsrum. Det är lättare att driva distribuerad utveckling med hjälp av Puls eftersom transparensen blir bättre.

F: Jag är gruppchef för 10 personer, kan jag införa Puls i min grupp?

S: Ja, men Puls är en modell för att leda ett företag. Du kan införa Puls för din grupp men inte få full effekt.

F: Hur lång tid tar det att införa Puls i ett företag?

S: Det tar 8-10 veckor att införa Puls. Sedan tar det minst ett år innan alla är varma i kläderna. Ni får dock hög effekt redan dag ett efter att Puls införts.

F: Hur lång tid tar det innan man ser effekt efter ett Pulsinförande?

S: Ni får omedelbar effekt. Ni får betydligt mindre slöseri, bättre kontroll på vad som pågår och högre tempo. Denna effekt börjar synas redan under Pulsinförandet.

F: Vilka personer berörs vid ett Pulsinförande?

S: VD, ledningsgrupp (alternativt divisionsledning), chefer inom marknad och FoU samt alla som arbetar med utveckling och produktvård.

F: Hur många arbetsdagar går bort per person för ett Pulsinförande?

S: Ungefär 5-8 dagar per person läggs ner för att transformera befintliga strategier och projekt till Puls. Detta arbete ger fördelar direkt eftersom slöserier minskar och tempot stiger. Den tid som investeras tjänar ni in redan under Pulsinförandet eller veckorna efteråt.

F: Är det kortare ledtider som är den största vinsten med Puls?

S: Kortare ledtider är en av vinsterna. Men den största vinsten är förmågan att utveckla nya, mer lönsamma affärsmodeller och produkter i ett högt tempo.

F: Puls verkar vara rena magin, varför ska jag tro på detta?

S: Du ska inte tro på vad vi skriver här, du ska kontakta oss för att få referenser till Sveriges och Finlands mest framgångsrika företag. Genom att göra ett studiebesök hos något företag med Puls kan du själv bilda den en uppfattning om hur det fungerar och vad det skulle betyda för er.

F: Vi har möjligheten att åka på ett studiebesök, vilka bör åka i första hand?

S: VD och ledningsgrupp (alternativt divisionsledning). Puls är en modell för att strategiskt leda en verksamhet.

F: Vi har bokar in ett studiebesök, vad ska vi titta efter?

S: Många som gör studiebesök tittar på hur projekten fungerar. Ni bör dock framförallt titta på hur företags leds genom de strategiska planer som finns i de gula och röda teamen och interaktionen vid deras pulsmöten.

F: Vi har inte tid att göra ett Pulsinförande eftersom vi har så mycket att göra, kan man göra ett enklare Pulsinförande?

S: Enligt de analyser vi gjort i olika företag beror hög arbetsbelastning på att ni slösar bort er tid på onödiga arbetsuppgifter, krångliga arbetsrutiner och missförstånd i kommunikationen. Puls löser dessa problem. Det finns inga genvägar. Ni måste komma åt grundproblemen.

F: Går det införa Puls på distans?

S: Vi kan genomföra utbildning hos er på plats eller på distans.

Av Jan-Erik Sebestyén

Innovation enthusiast and management consultant in agile organization and strategic work.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s